V celých zrnkách pšenice se vyskytují všechny potřebné živiny pro člověka. Jsou to především vláknina a sacharidy. Ty tvoří až šedesát dva procent zrna. Lze je nalézt ve formě škrobu.

Bulgur se již tradičně podává jako součást východních jídel. Jeho výroba se provádí vypráním pšenice, jejím usušením, drcením na menší kousky a roztříděním zlomků pšenice na různé velikosti. Poté se pšenice předvaří a bulgur je hotový. Jeho úprava je velmi jednoduchá. Někdy postačí jen ponechat jej nabobtnat ve vodě a pak smíchat s jinými dalšími surovinami bez dalšího vaření. Nejvíce se uplatní v celé řadě zeleninových a masitých pokrmů.


Zdraví v celém zrnku

Bulgur v sobě obsahuje:
· bílkoviny
· sacharidy
· vlákninu
· kyselinu listovou,
· kyselinu pantotenovou
· betakaroten
· vitamíny, hlavně vitamin A, B, K
· fosfor
· železo
· hořčík
· vápník
· zinek
· měď
· mangan
· draslík
· sodík
· Omega3 kyseliny
· Omega6 kyseliny
Bulgur zároveň napomáhá:
· udržovat zdravá střeva
· příznivě ovlivňuje nervovou soustavu
· podporuje trávení
· urychluje metabolismus
· snižuje hlad a chutě na sladké
· upravuje hladinu cukru v krvi
Bulgur je možné přidat také:
· do těsta na chléb nebo pečivo,
· do různých salátů
· do rýže
· do polévek
· do těstovin

Příprava bulguru jako přílohy:

· 200 g bulguru
· 1/2 l vody
· 1/2 lžičky mořské soli
· 1 lžíce olivového oleje

Na olivový olej vložíme bulgur a zprudka osmahneme. Potom zalijeme bulgur vroucí vodou, dáme sůl a pět minut necháme vařit. Po uvaření necháme bulgur pod pokličkou dojít. Po asi dvaceti minutách je již bulgur hotový. Promícháme jej a může se podávat se zeleninou, vajíčky nebo jako příloha k různým masům. Do bulguru lze přidávat například rajčata, salátovou okurku, olivy, stonek máty nebo jiné aromatické bylinky, červenou, žlutou nebo zelenou papriku, různé druhy zelí, uzené tofu, cuketu, kukuřici, hlívu ústřičnou.

regumis.cz | cicirka@seznam.cz

Related Posts

Jahody. Pokaždé, když se vysloví ono magické slovo, tak se mi začnou sbíhat chutě. Vím, že nejsem jediná, protože jahody má v naší zemi rádo opravdu hodně lidí. O jahodách se už učí malé děti, že jsou dobré a zdravé. Schválně, zkuste si vzpomenout v kolika animovaných seriálech jste zahlédli velké, červené a chutně vypadající […]

Jestliže zavítáte na některé vánoční trhy, určitě tam ucítíte vůni jedné tradiční speciality. Jsou to pečené kaštany. Škoda, že se objevují právě jen několik dnů v roce. Jedná se totiž o lahůdku, která je nejen dobrá, ale i zdravá. Jedlé kaštany v sobě skrývají mnoho nenasycených mastných kyselin. Tedy těch tuků, které jsou pro náš […]

To vše zejména platí pro pleť, která je vystavena nejen tedy všem těmto změnám, ale k tomu dostává naloženo od škodlivin z ovzduší, prioritně tedy smogu. Dále samozřejmě není výjimkou, že v tomto věku často dochází kontaktu se zakouřeným prostředím. Není výjimkou, že se poprvé slečny setkávají s alkoholem a také samozřejmě stresem a naopak […]